QUI SOM

Associació Centre de Conservació de Plantes Aromàtiques i Medicinals de l’Alt Pirineu

El projecte de l’Associació Centre de Conservació de Plantes Aromàtiques Medicinals de l’Alt Pirineu, neix del neguit de treballar amb plantes locals, que o bé han caigut en desús, o bé la seva recol·lecció desmesurada i incorrecte les han portat al punt del perill d’extinció (quina pena que se’ns ha oblidat que collien i com ho collien les nostres padrines).
Són moltes les raons que ens han portat al punt final on som, el canvi climàtic també hi té a veure, però cal que comencem a escriure amb bona lletra la següent línia de les plantes aromàtiques i medicinals de l’Alt Pirineu.
És molta la feina que se’ns gira, i molt variada, però nosaltres l’hem volgut resumir ens les següents bases que hem fet el nostre vehicle per poder aconseguir que les plantes del Pirineu tornin a tenir un lloc d’honor als herbolaris, a les botigues, a la memòria i a la nostra cuina!

Els fins de l’associació són:

  1. Recuperació, de llavors de varietats de plantes aromàtiques i medicinals de l’Alt Pirineu en desús.
  2. Conservació de les llavors recuperades.
  3. Plantació de les llavors recuperades per tal de mantenir-les.
  4. Repoblació en el seu espai natural de les plantes aromàtiques i medicinals en l’Alt Pirineu.
  5. Recuperació de la memòria etnobotànica de l’Alt Pirineu.
  6. Divulgació en tots els àmbits possibles de les varietats de plantes aromàtiques i medicinals de l’Alt Pirineu en desús.

Qui som nosaltres?

Som uns petits productors de planta aromàtica i medicinal. Ens dediquem al cultiu, recol·lecció i transformació. També escoltem a les padrines, als clients que ens compren, a la gent que trepitja la muntanya des que eren petits, i aquells que fa poc si passegen amb els ulls ben obert a la flora.
Tot això ha fet que el nostre món s’hagi obert a un neguit molt gran, el de la preocupació de què passa amb tot allò que hi havia i ara ja quasi no hi és…

Les nostres cares són:
Gemma Navàs Garcia: Tècnica Agrària, apassionada de la natura, i sobretot de les PAM
Pedro Zurita Ayala: Naturòpata i productor de plantes aromàtiques i medicinals.

Com ho farem?

La veritat és que tenim molt clar que aquesta és una feina que no tindrà punt final mai, per tant ens caldrà molta energia d’inici, però com la il·lusió no ens manca, hi esmerçarem tota la passió que ens ha marcat fins ara el nostre projecte, i agafarem la nostra llibreta, pujarem a la muntanya i començarem a fotografiar, recollir dades, preguntar, mirar, estudiar, agafarem llavors, les plantarem, les escamparem, les guardarem al nostre banc,…